fontein

Paleis het Loo

Sinds 1686 staat het Paleis het Loo in Apeldoorn. In opdracht van stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart is dit zomerpaleis gebouwd. Een mooi en goed onderhouden paleis.

de stallen

Na de entree kom je gelijk bij de stallen waar vroeger de paarden en de koetsen stonden. De stallen zijn er nog steeds maar zonder paarden.
Daar waar de koetsen stonden is nu een tentoonstelling van allerlei voertuigen die de koninklijke familie gebruikt hebben. Van sledes, hondekarren, rijtuigen en auto’s ook de rouwkoets die dienst heeft gedaan bij de begrafenis van prins Hendrik en koningin Wilhelmina.

Prins Hendrik garage

Tegenover de stallen is de Prins Hendrik garage. Toen de auto’s bij het paleis kwamen heeft Prins Hendrik hier een garage laten bouwen. Nu kun je er lekker eten of alleen maar koffie met gebak nuttigen.

het paleis

Na een stukje door het park lopen kom je bij het paleis. Deze is verdeelt in een Oostvleugel en een Westvleugel. De rondleiding begint in de Westvleugel, daar is ook de paleiswinkel, en gaat door het hele paleis heen. Als je dan na al deze pracht en praal en een beetje zuur kijkende portretten genoeg hebt dan kom je uiteindelijk in de tuin terecht.

Tuinen van Paleis Het Loo.

De tuin stond symbool voor de positie en macht van Willem III. Het doel van de tuin was namelijk om de bezoekers in die tijd te imponeren, net als nu. De tuin staat vol met beelden en fonteinen.

ReizenReizen

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »