Zuringrandwants - Coreus marginatus-2943
Groene bladsnuitkever
Groene bladsnuitkever

Wereldwijd zijn er wel 50.000 verschillende wantsen soorten beschreven. In Europa zijn er meer dan 8.000 soorten , waarvan er ongeveer 1.000 in België en Nederland voorkomen. Je kunt ze overal tegen komen, op het land, in en op het water maar ook in huis. Veel wantsen vallen niet erg op omdat ze een goede schutkleur hebben of omdat ze heel klein zijn. Er zijn er ook bij die juist wel opvallen.

Wants of Kever

Groene schildwands
Groene schildwants

Wantsen lijken wel een beetje op kevers. Er zijn gelijkenissen maar ook grote verschillen. Wantsen zijn over het algemeen platter dan kevers. Kevers hebben verharde dekschilden die over hun vleugel zitten, bij de wants is het dekschild niet verhard maar vliesachtig doorzichtig. Een ander verschil is een kever heeft een mond waarmee ze kunnen bijten, de wants heeft een zuigsnuit, het zijn dan ook zuigers.

Groene schildwantsen drinken plantensappen

De groene schildwant is ongeveer een centimeter lang en heldergroen van kleur. Net zoals de meeste wantsen steekt de groene schildwants zijn snuit in planten en zuigt zo de sappen op.

Schaatsenrijders

Koolwants
Koolwants

Ook schaatsenrijders zijn wantsen, zij zijn helemaal aangepast om op het water te leven. Ze hebben zes lange harige poten maar gebruiken er maar vier om over het water te lopen. De twee voorste poten gebruiken ze om hun prooi te grijpen, zoals spinnetjes en andere insecten. Zodra ze een ander insect te pakken hebben steken ze hun snuit erin en zuigen hem leeg. Schaatsenrijders zijn lang niet de enige rovers er zijn er veel meer in zijn soort. Deze worden dan ook veelvuldig gebruikt in de landbouw om de gewassen te beschermen.

Schildpadtor
Schildpadtor

Bedwantsen

Bedwantsen zijn de vampiers, ze leven van bloed van de mens. Ze komen ’s-Nachts tevoorschijn en steken hun zuigsnuit in een stukje onbedekt mensenhuid om het bloed op te zuigen. Zodra het weer licht wordt vertrekken ze weer naar hun donkere holletjes of een kier of spleet in de muur. Er is niet bekend of zij ziektes overbrengen maar het is geen fijn gevoel als je ’s-morgens wakker wordt onder de rode plekjes waar ze lekker in je arm of been hebben liggen steken.

Stinken

Zuringrandwants
Zuringrandwants

Wantsen hebben geurklieren, als zij aangevallen worden dan scheiden ze een heel vervelende geur uit die je ook niet zomaar weer kwijt raakt. Het stinkt en smaakt verschrikkelijk. Sommige kunnen de sappen zelfs naar hun aanvaller schieten en kunnen een verlammende werking hebben. Zelf zijn ze daar tegen bestand.  

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »