Gemeente Almere, vlag

Paspoort

Paspoort

Kreeg een digitale brief van de gemeente om mijn ID kaart te vernieuwen. Geen probleem heb hem altijd bij me voor identificatie dus in de vijf jaar dat ik er al mee rondloop slijt hij ook. 

Thuis geregeld dat er een recente mug shot, pasfoto.

Afspraak gemaakt met de gemeente om dit te regelen, 20 februari 2024 mocht ik op het gemeentehuis komen. Kreeg daar netjes een mail over met QR-Code om het aldaar te bevestigen dat Ik een afspraak heb.

Kom ik op het gemeentehuis sta bij de aanmeldpaal cq terminal is er een keuze menu, maar niet om een  QR-Code te scannen. Gelukkig loopt er wel iemand in de buurt van de gemeente om even te helpen. O zegt ze de scanner zit er onder! Ik kijk haar aan en zeg lekker duidelijk dat moet je maar weer weten. Op het scherm was daar helemaal geen melding van, dus zoek het maar uit of je moet het gaan vragen. Zo is er voor ieder systeem wel weer een poppetje nodig om het uit te leggen. Ok, telefoon met de QR-Code er tegenaan en er komt een klein kassabonnetje uit met het vervolg nummer waar je je straks mag melden. 

Ik ben zeker mijn 18e verjaardag al gepasseerd dus heb ik een ID nodig. Ik weet niet of de prijzen van een ID kaart landelijk gelijk zijn? In Almere kost een verplichte ID een slordige €75,80 en voor degene die de 18 jaar nog niet hebben aangetikt kost het €40,90 als je geen spoed hebt tenminste. Nu vind ik dit wel een heleboel geld per persoon. Wat is het verschil van een plastic kaartje van iemand onder de 18 met die van boven de 18, regels zijn allemaal hetzelfde. Ik zou zeggen mijn kop is groter dan die van een kind maar voor de pasfoto maakt dit niks uit. Gegevens die gecontroleerd moeten worden zijn net zoveel als die van een ander. Waar zit dan het verschil van €34,90 in?

Als je een paspoort wil hebben wat ook kan kost nog meer, dat vind ik eigenlijk wel logisch omdat de bewerking en het veilig maken van een papieren/plastic boekje meer kost. Voor de rest is het gelijk aan de gegevens van een ID cq pasfoto.

Maar het verschil tussen dit meesterlijk veilig paspoort en de plastic ID kaartje snap ik niet. Voor mij boven de 18 lentes oud kost een paspoort maar €8,05 meer dan een plastic id kaartje maar als je nog onder de 18 bent is het €22,50 meer!

Sorry maar dit is niet uit te leggen, dit lijkt op natte vinger werk, er  zit totaal geen verhouding in.. 

Verschil tussen +18 en -18Verschil tussen gewoon en spoedVerschil van normaal tot spoed
GewoonSpoed
+18 paspoort€83,85+18 paspoort€140,90+68%
+32%-18 paspoort€63,40-18 paspoort€120,45+17%+90%
+18 ID kaart€75,80+18 ID kaart€132,85+75%
+85%-18 ID kaart€40,90-18 ID kaart€97,95+36%+139%

Maar omdat ik voor het hoogseizoen kwam kreeg ik wel een VVV kadobon dat dan weer wel. Volgende week mag ik mijn nieuwe kostbare ID kaart ophalen.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »