paal woning

Mekong Delta

Gisteren hadden we al een bootje bestelt om vandaag een tour door de Mekong Delta te maken en de floatingmarket te bezoeken. Het is gemakkelijk en goedkoop om zelf een boot te regelen. Loop je als toerist langs de kade dan komen er wel mensen op je af die je een boot reisje voor veel geld willen slijten. De kleinere sampans zijn niet zo comfortabel als de grotere toerboten. Je hebt dan de sampan wel voor je alleen. Het was en bleef gelukkig droog.
Met een vrouwelijke schipper en een student als gids vertrokken we over de Song Can Tho door de stad naar het moeras gebied van de Mekong Delta.

Laag water en plastic

Door de droogte de laatste tijd was er niet veel water waardoor we regelmatig in de smalle watertjes vast kwamen te liggen en/of de propellor van de buitenboord motor zat vol plastic. Iedere keer moest het er weer tussenuit gepurkt worden. Je zou denken hier gaan we wat aan doen! Hoe mooier het gebied hoe meer afval er wordt gedumpt, overal zie je het.
We komen langs huizen op heel veel kromme stokken. Is het huis te klein dan timmeren ze er weer een stukje aan. Golfplaatje meer of minder maakt hun niet uit.

Floatingmarket

Uiteindelijk komen we op de Song Hau terecht daar waar de markt is. Een breed water waar de grotere binnenschepen voor anker liggen en de kleinere bootjes zich als magneetjes aan vast klikken. Zij komen kopen bij de grotere schepen. De handelaren hebben bijvoorbeeld een meloen in de mast als aanduiding dat zij dan meloenen verkopen. Dus op afstand en in het gekrioel van kleine bootjes kan men dan zien welke boot ze moeten hebben om hun inkopen te doen. Tussen al deze bootjes door gaan natuurlijk ook al die toeristen bootjes door.

Rijstnoodle fabriekje

Na de markt zijn we door gevaren naar een fabriekje waar ze rijstwafels/noodle maken. Onder een door takken en bladeren bedekte dak stonden maar een paar mensen de rijstvellen te maken. Er werd een soort beslag gemaakt van rijsttemelk die op een hete plaat werd uitgestreken. Daar kwam dan een flinter dunnen laag van af die weer werd gedroogd in de zon. Uiteindelijk worden hier een soort noodle van gesneden.
Op de terugweg zagen we nog vele scheven huizen langs de oevers van de rivier.

ReizenReizen

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »