Normandy American Cemetery and Memorial

Zaterdag morgen Caen

We hebben de wekker bijtijds gezet want vandaag hebben we nogal wat te doen. Na een prima verzorgd ontbijt gaan we weer op pad. Het is nog stil op straat en alles is nog dicht om 9 uur zo ook het winkelcentrumpje waar de ingang van de parkeergarage is. Niemand op straat die ons konden vertellen hoe we de garage in konden komen. Uiteindelijk maar de afrit voor de auto’s genomen.

Het weer in Caen

Het weer was goed fris en bewolkt maar het zonnetje begon er al lekker door te komen. Op deze dag hebben we alleen een paar spetters gehad toen we Normandy American Cemetery and Memorial bezochten.

Langs de kust van Normandië

De eerste stop en de volgende stops waren in;

  • Berniéres sur Mer – Canadese memorial
  • Coursealles sur Mer – Junopark
  • Ver sur Mer – British Normandy Memorial, groot complex wat op 6 juni 2021 op de 77e verjaardag van D-Day onthuld is.
  • Arromanches Les Bains – D-Day 75 garden, de tuin is een ode aan de geallieerden, als dank wat zij 75 jaar geleden hebben gedaan. De zittene man, veteraan Bill Pendell, die tijdens D-Day op dit Normandische strand landde. Hij kijkt terug in de tijd hoe hij en zijn maten uit het water kwamen.
  • Longues sur Mer – German Gun Battery, de kanonnen van deze batterij waren gericht op Omaha en Goldbeach. 
  • Colleville sur Mer – Normandy American Cementry, dit is de drukst bezochte Amerikaanse begraafplaats buiten America, over de miljoen bezoekers per jaar. Duizenden wit marmeren kruisen met namen van de overledenen staan strak op een rij, verdeeld over meerdere velden, heel indrukwekkend.
  • Sainte Mère Église – Airborne museum, tegenover de kerk waar tijdens D-Day een parachutist, John Steele aan de kerktoren bleef hangen. Het museum 1964, heeft een uitgebreide collectie over parachutisten o.a. een Douglas C-47 transport vliegtuig. Je kunt hierin, en meemaken tussen de andere parachutisten wat zij meemaakte net voor zij het vliegtuig verlieten. Het toestel wordt beschoten en in de cockpit wordt druk gepraat door de piloten, met het geluid in en rondom het toestel een echte belevenis. 
  • Azeville – Batterij van Azeville, een bunker complex met daarboven bunkers met 105mm Schneider 331 kanonnen van Franse makelij. 
  • Cricqueville en Bessin – Pointe du Hoc, een hoge klif van 30 meter tussen Omaha Beach en Utah Beach. Hier moest het US 2nd Ranger bataljon tegen op klimmen met touwladders om de Duitsers aan te vallen die daar met geschut in bunkers zaten. 
  • Vierville sur Mer – van hier uit kun je de overblijfzelen van de kunstmatige Mulberry haven zien. Lange betonnen bakken die in zee werden afgezonken om een pier in het water te maken voor de bevoorradingsschepen die niet tot aan het strand konden komen. Hier zou de eerste haven aangelegd worden, de tweede zou in Arromanches les Bains aangelegd worden. De haven heeft maar een half jaar dienst gedaan. De overblijfzelen zijn nog steeds te zien.

Hotel de Brunville & Spa

Na deze indrukwekkende dag terug naar het Hotel de Brunville & Spa in Bayeux, gelegen in het midden van de stad aan een smalle straat. Gelukkig konden we de auto binnen de poort zetten. We waren te laat om te zien hoe Max zijn eerste overwinning behaalde in de Formule 1 autorace van 2024. We hebben nog geprobeerd om de race terug te zien maar dat lukte niet meer, er gaat geloof ik een tijd overheen voordat dat bij Viaplay of F1 weer online gezet wordt. Dan de stad maar in voor het avondeten. We hebben de jonge dame van de receptie wijselijk gevraagd deze keer of zij een goed restaurant wist in de buurt. Ze gaf ons drie namen op maar bij de eerste was het al goed. Een klein restaurant niet ver van het hotel, Le Volet qui Penche. In dit restaurant hebben we heerlijk zitten eten, vooraf escargots en daarna steak met frieten en een glaasje wijn, heerlijk.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »