Rue des Vegetiers

Mijn cadeau voor mijn 60e verjaardag

Mijn cadeau voor mijn 60e verjaardag werd een weekend naar Normandië, Frankrijk en dan vooral het deel waar D-Day zich heeft afgespeeld. In die tijd was ik nog aan het werk en toen was het gewoon te problematisch om een lang weekend vrij te nemen. Het werd een jaar later, toen gingen we verhuizen en begon te periode van covid. Alles ging op slot je kon België en later Frankrijk niet meer in of uit. Dus maar weer uitstellen. Inmiddels is dat gelukkig zo goed als verleden tijd. Ik ben gestopt met werken bij mijn laatste werkgever, dus nu tijd voor andere dingen. In de tussen tijd ben ik 65 geworden en heb ik met mijn zoon een weekend geboekt en in gepland. Begin maart nog voor het toeristen seizoen, helemaal goed.

Jeffrey en Wijbe

Het weer

Een paar dagen voor dat we naar Normandië gingen al steeds op de weerapp gekeken wat voor weer het zou zijn. Moeten we regenkleding mee of extra droge kleding. Het is met het weer natuurlijk altijd koffiedik kijken. Het regent of het is droog, je weet het nooit echt. De eerste keer dat we keken zou het het hele weekend regenen, maar hoe dichter we bij het weekend kwamen werd de voorspelling steeds beter. Uiteindelijk heeft het op de heenreis op de vrijdag geregend maar ook niet de hele dag. De zaterdag was het op een paar spettertjes na mooi weer, het zonnetje scheen lekker, geen harde wind, je zit tenslotte langs de zee. De zondag begon mooi maar na het bezoek van Amiens werd het kouder en begon het te regenen, maar toen zaten we al weer in de auto op de terug weg.

Rouen

Onze eerste plekje waar we een pauze hebben ingelast was Rouen. We hadden de Kathedraal van Rouen in Waze, routeplanner gezet en dat ging perfect. Waze bracht ons direct naar de kathedraal auto gelijk maar in de parking gezet, het zag er niet uit dat we in de buurt op straat konden staan en je moet toch betalen om te parkeren. Parking Opéra Rouen was voor ons de eerste die we tegen kwamen. Een met kinderhoofdjes geplaveide bestrating wat ons onder de grond bracht. Het leek wel een grot als of het uit de rotsen gehakt was. 

Nu op weg richting de Kathedraal, we liepen door leuke winkel straatjes en langs oude huizen. De gevels lijken een beetje op de bouw die je ook in Oostenrijk en Duitsland zou tegen komen. Houten balken die in het metselwerk verwerkt zijn. Een klein stukje verder is nog een grote kerk, Église Saint Maclou. Via mooie straatjes weer terug naar onze grot parkeergarage onder de opera, op naar Caen.

Caen

Caen is een stadje in Normandië en ligt ongeveer 15 km vanaf Het Kanaal. De geschiedenis vermeldt dat Caen al meerdere keren is veroverd en plat gebombardeerd. In de Tweede Wereldoorlog hebben ze het nog maar eens gedaan. Er was een mogelijkheid dat de haven gebruikt zou worden om geallieerden hier aan land te laten komen. Door de zware bombardementen werd dat verijdelt, met gevolg dat hele wijken plat gebombardeerd waren.

Na de Tweede Wereldoorlog is alles weer opgebouwd wat te zien is aan de nieuwere bouwmethodes die gebruikt zijn, de nieuwe huizen zien er niet meer zo uit als de oude huizen die niet zijn vernietigd.

Ibis Styles

We slapen in het hotel van Ibis Styles in het centrum een goed hotel met een ondergrondse garage net naast de deur. Na de spullen op de kamer gebracht te hebben zijn we de stad in gegaan om nog wat rond te lopen en wat te eten. Vlakbij het hotel was Het Kasteel van Caen uit 1060, een groot complex met meerder gebouwen in aanbouw. Waarschijnlijk is dit in de oorlog ook behoorlijk gebombardeerd. De muren en enkele delen van gebouwen staan er nog maar er wordt ook weer nieuw gebouwd op die plek o.a. een museum en een restaurant. Daar vandaan zijn we de stad ingelopen opzoek naar een eet gelegenheid. Nu denk je dat zal er wel zijn, en dat is ook zo maar ze zijn niet open buiten het seizoen op een enkeling na. We kwamen door gezellige straatjes waar allerlei jongelui op terrasjes zaten te drinken maar niet te eten. Uiteindelijk kwamen we toch een restaurant tegen die open was Gustave brasserie 21, plaats Saint Sauveu. Een groot restaurant wat er mooi uit ziet met terras. Daar hebben we heerlijk gegeten o.a. Franse uiensoep, Burger de bœuf, confit d’oignons, fromage, lard grillé et frites fraîches en een lekker glaasje wijn. Daarna weer terug naar het hotel om lekker te gaan slapen want morgen hebben we een heleboel te zien.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »