rotsen

Voorjaar in Murcia, Spanje

Het is voor jaar in Murcia. Hartstikke droog allemaal. Afgelopen winter voor de tweede keer op rij maar een paar dagen met wat regen geweest. Wel veel wind en Saharazand. Maar ja daar zit de natuur niet op te wachten.

Aan de kust

Hier aan de kust, zo begint ook een liedje geloof ik, is het warm en winderig. De wind komt hier of van zee wat lekkere verkoeling brengt of vanuit de bergen wat heel onberekenbaar is. Met vlagen en windstoten knalt het tussen de bergen door. De bergen houden het jammer genoeg niet tegen zoals ze met de regenbuien over het algemeen wel doen. Achter de bergen, en die zijn echt niet hoog, duwen de regenwolken omdat deze zwaar zijn langs de bergen. Voor ons komt het op neer dat heel veel van deze regenwolken ons niet bereiken.

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel

Het nadeel is dat het land tussen de bergen en de Middellandse zee te weinig water krijgt. Maar toch blijven er bomen en struiken groeien, zijn er cactussen en bloemetjes. Ergens tussen de rotsen en stenen weet de natuur toch vocht weg te halen. De temperatuur is in dit gedeelte van Murcia altijd behaaglijk in de winter tot extreem warm in de zomer. Maar als je lekker aan het zwembad of op het strand ligt met een zeebriesje is het goed uit te houden.

De natuur hersteld zich zelf

Twee jaar geleden had het wel in het voorjaar geregend en was het hier een zee van kleurige bloemen. Het was prachtig hier. Nu ook wel, alleen nu met veel minder bloemen en hebben er veel cactussen en bomen de droogte niet overleeft. De natuur hersteld zich zelf daar hopen we dan ook op. De bloemetjes nemen het voortouw, zelfs zonder de regenbuien hier komen ze toch voorzichtig boven de grond of gaan de knopjes in de struiken tot bloei, daar moeten we het voorlopig dan maar mee doen.

Ik hou jullie op de hoogte

Weegbreeslangenkruid

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »