houtstapels

Kotterbos

Gewone fopzwam - Laccaria laccata
Gewone fopzwam – Laccaria laccata
Gewoon fluweelpootje - Flammulina velutipes
Gewoon fluweelpootje – Flammulina velutipes
Reuzenzwam - Meripilus giganteus
Reuzenzwam – Meripilus giganteus

Vandaag een kort rondje maar wel de camera mee je weet nooit wat je tegen komt. Het is altijd wel zoeken naar wat er anders is. In deze tijd is het niet alleen dode takken en kale bomen en struiken. Doordat de grondbegroeiing lekker aan het uitdrogen en verdorren is kun je meer in het bos zien, en natuurlijk ook makkelijker bij oude boomstronken komen. Op deze boomstronken leven vele mos soorten en paddenstoelen. Het hangt ervanaf wat voor stronk het is, van wat voor een soort boom het was. Niet iedere paddenstoel houd van iedere boom. Dus niet op iedere stronk zitten dezelfde soort paddenstoel, het is dus altijd zoeken en bekijken wat er zit. Op sommige plekken zitten ze lekker verscholen onder de bladeren en dan zijn ze bijna niet te zien, en al helemaal niet als ze ook nog eens bijna de kleur hebben van de verdorde blaadjes die rond de stronk liggen. 

Ruig elfenbankje - Trametes hirsuta
Ruig elfenbankje – Trametes hirsuta

Rotsooi

Een nadeel dat de grondbegroeiing lekker aan het uitdrogen is is dat je nu ook al het vuil wat in het bos achtergelaten is ook kunt zien. Mensen laten weer steeds meer rotsooi achter in het bos. Geen idee waarom, als je iets uuit een verpakking haalt neem dan de verpakking weer lekker mee naar huis. In het bos zijn geen vuilnisbakken, dus weer lekker mee terug nemen inplaats van in het bos maar laten rondwaaien.

Bijna lente…

Katwilg - Salix viminalis
Katwilg – Salix viminalis
houtstapels

Ook kwam ik de eerste witte katwilgen al tegen. De lange takken van de Wilg met allemaal donzige witte katjes er op, altijd een mooi gezicht. Toch een teken dat de winter niet streng genoeg is en de Wilg denkt dat het al bijna lente gaat worden. Maar daar moet hij toch nog even op wachten.

Gekapte bomen

waargaatdathoutnaartoe
Gewoon donsvoetje - Tubaria furfuracea
Gewoon donsvoetje – Tubaria furfuracea

Er wordt trouwens behoorlijk wat bos weg gekapt. Het zal wel nodig zijn. Grote rijen gekapte boomstammen liggen te wachten op verder transport. Ze gaan er dus wel wat mee doen, hopelijk niet één of ander centrale aanjagen voor ‘groene’stroom. Even verder ligt ook nog een wal van boomstammen te wachten en daar hebben ze bordjes opgeprikt. Dat het gevaarlijk is om de stapels te betreden, dat lijkt me logisch gezien het allemaal zo weg kan rollen en als je er dan onderkomt is dat geen pretje. Maar ook een melding dat deze boomstammen naar een papierfabriek gaan en dat het hout gebruikt wordt voor o.a. kastjes, meubels en servies. Zie ook www.waargaatdithoutnaartoe.nl . Gelukkig staat er ook bij dat de bossen nadat ze gekapt zijn weer nieuwe aanplant krijgen, dus er komen nieuwe boompjes weer voor terug.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »