Gewoon elfenbankje - Trametes versicolor

Op mijn knieën door het bos, Oostrandpark in Almere,

Geweizwam - Xylaria hypoxyloneen bosrand of parkrand net hoe je het noemen wilt. Het is destijds allemaal nieuw aangelegd maar nu na jaren begint het gelukkig toch een beetje op een bos te lijken. Het wordt aan de Gewoon elfenbankje - Trametes versicolorranden gemaaid en verder bijgehouden zodat iedereen nog over het pad kan, en dat is wel fijn. Hier en daar zal er een boom sneuvelen omdat er teveel op een plek staan die elkaar het licht Gewone fopzwam - Laccarpia laccataontnemen. Daar is allemaal niets mis mee. Gelukkig blijven wel de afgevallen takken of afgebroken bomen liggen. Dat is goed voor Gewoon fluweelpootje - Flammulina velutipesde kleinste diertjes maar ook voor nieuwe voeding van de bomen en struiken die in het park staan. Maar het is ook leuk voor geïnteresseerden en fotografen. Eiken trilzwam - Exidia glandelosaEr gebeurt zoveel vlak boven de grond, half verscholen tussen de takjes en bladeren Blauwe kaaszwam - Postia caesiadie op de grond liggen, of zo in het zicht.
Vaak stap je een stuk bos in en dan moeten je ogen even wennen wat er allemaal te zien is. In eerste instantie, denk je of zie je alleen maar bruine bladeren Grijze buisjeszwam - Bjerkandera adustaen takjes. Maar als je even gewend bent dan ga je ontdekken dat je in Gewone dikkopmos - Brachthecium rutabulumeen veldje staat met allerlei paddenstoelen in bijna dezelfde kleur als de blaadjes, ga dat maar eens aanvaarden.
Ga ook eens kijken bij stronken en of omgevallen bomen. Gele trilzwam - Tremella mesentericaDe witte Berk is hier altijd een mooi voorbeeld van. Deze ‘waterboom’ daar zit zoveel vocht in en daardoor lekker zacht van binnen zodat er makkelijk verschillende paddenstoelen en schimmels op of in willen groeien. Maar er zitten ook vaak verschillende mos soorten op.

Eerder verschenen pagina’s van
‘Op mijn knieën door het bos’ ,

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »