Echte Judasoor - Auricula judeaEchte Judasoor - Auricula judea

Kotterbos

kotterbos

Niet ver bij ons vandaan ligt het Kotterbos het grenst aan de Oostvaardersplassen in Almere. Reeën in het KotterbosHet bos bestaat uit populieren en een nat gebied met ruige rietvelden en wilgenbosjes. Hier leven reeën, vossen, hazen en soms ook bevers.

Hier liggen nog stukken bos die er lekker ruig uitzien. Niet van die parken waar iedere afgevallen tak gelijk weggehaald wordt.

Het ruige bos is goed voor een mooie ondergrond voor paddenstoelen en schimmels. Het dodenhout dat in weer en wind op de grond ligt gat lekker liggen rotten, en daar zijn paddenstoelen en schimmel gek op.

Judasoor

Iedere boomsoort en/of ondergrond in het bos kent zijn eigen soort paddenstoelen. Het is dus niet zo dat je alle paddenstoelen of schimmels overal kan aantreffen. Het ligt dus aan de hoedanigheid van de grond en dat wat er op groeit en natuurlijk het jaar getijde.

Groot-Dooiermos

Niet alle paddenstoelen of schimmels zijn er het hele jaar door. Het is dus altijd even zoeken tussen de bladeren en takjes op de grond of bij omgevallen bomen of er al iets of in groeit.

Persoonlijk ga ik altijd op een stuk bos af die er eigenlijk een beetje onverzorgd uitziet. Dan een stukje van het pad af en dan even blijven staan en laat je ogen wennen aan al het moois op de grond. Eerst denk je hier is niks, omdat het allemaal de kleur is van bruine bladeren, maar dan ontdek je een verandering van kleur. Ga daar maar eens kijken, kan zomaar niets zijn, of je vind de mooiste paddenstoel tot nu toe. Het kan ook natuurlijk zomaar zijn dat ze overal bovenuit steken, dan is het alleen maar makkelijker.

Roodkopvuurkever

Ik ben niet van het plukken van paddenstoelen, maar wel van het fotograferen van de paddenstoelen en/of schimmels.

Eerder verschenen pagina’s van
‘Op mijn knieën door het bos’ ,

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »