Narcis ridderzwam - Tricholoma sulphureum-5592

hoe het begon

Het Vroege Vogelbos ligt vlak langs de A6 bij Almere. Hier zijn ze in 1974 begonnen met het planten van bomen ter bescherming van het toekomstige Almere-Haven.

Gewoon elfenbankje
Gewoon elfenbankje

Het Vroege Vogelbos is een onderdeel van het Begin bos. Ter gelegenheid van het tienjarige jubileum van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, dat vanuit gebouw ‘Het Eksternest’ werd uitgezonden hebben ze dat gedeelte bos omgetoverd naar het Vroege Vogelbos.

Gelukkig had ik mijn kaplaarzen meegenomen want die waren wel nodig. 

De laatste tijd had het regelmatig geregend en daardoor de bodem in het bos flink blubberig gemaakt.

Dit is een stuk bos waar veel verschillende bomen staan en hebben gestaan. De grond is op verschillende plekken flink aangetast door dat er bomen zijn uitgehaald. Dus veel gaten onder het bladerdek, oppassen dus. Eigenlijk moet je natuurlijk de vele kronkelpaadjes volgen, maar dan zie je niet alles. De mooiste paddenstoelen liggen toch iets verder van het pad af. 

Afval storting

Toefige labyrintzwam
Toefige labyrintzwam

Je komt daar ook voorwerpen tegen die daar heen gebracht zijn, afval storting. Deze keer niet langs een pad wat makkelijk met een auto bereikbaar is maar langs een voetpad en dan ook nog eens een stuk het bos in. Zoals plastic bloemen emmers en een aantal zakken zwarte aarde. Kan me voorstellen dat je de zwarte aarde niet bij het grofvuil wil zetten. Maar gooi het dan leeg tussen de bomen of struiken in een park of bos. Dus niet met plastic zak en al gewoon midden in een bos. 

Schommel

Ik ga het ook eens bijhouden wat ik allemaal in het bos tegenkom en daar een blog van maken, maar dat later.

Verder het is een leuk bos om natuur te ontdekken met allerlei paddenstoelen, mos soorten en korstmossen.

wat te doen

Er is een parkeerplaats dichtbij maar ook het Eksternest waar je lekker een kopje koffie kunt drinken of iets dergelijks. Voor de kinderen een speelplaatsje en de schaapskooi.

Blog over het Vroege Vogelbos van 21 februari 2021.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »