Kotterbos
Eikenschorsschijfje

De laatste tijd is er veel regen gevallen hier in het bos. De grond is zompig als je er over loopt, je moet uitkijken dat je niet uitglijd. De natte kleigrond is op sommige plekken spekglad.

Er wordt op veel plekken weer bomen gekapt, zal wel nodig zijn. Je kunt het zien aan de sporen van zware tracktoren die de bomen weg komen halen. Hopelijk repareren ze de grond als ze klaar zijn. Als ze niet alle bomen weghalen kunnen daar weer paddenstoelen en schimmels op groeien, dan ruimt de natuur deze bomen op.

Knuppelpad
Grote lisdodde
Groot dooiermos
Gerimpelde korstzwam
Gewoon pronkmos
Gewoon elfenbankje

Het is heerlijk stil in het bos, je hoort het schuren van de bomen en een enkele vogel. Dat zal binnenkort wel veranderen als alle vogeltjes weer terug zijn van hun overwinterplaatsen. De enige echte ‘herrie’ ondervind je als de trein Almere- Lelystad voorbij komt. Dat is een geluid dat eigenlijk niet in het bos moet voorkomen, maar ja ook zonder de trein kunnen we niet. Ik loop weer verder over een stukje dwars door het water. Hier laat de beheerder van de Oostvaardersplassen zien hoe de jagers in dit gebied de paden maakte door het moerasgebied. Het Knuppelpad wordt het nu genoemd. Een pad door het water en riet een mooi stukje natuur. Dan wel aangelegd met boomstammetjes als bestrating. Als je hierover heen gaat het kan erg nat en glad zijn, en links en rechts schieten de kikkers het water in.

Gewone vlier

Een deel van het Kotterbos is afgesloten zodat de grote grazers een rustig kraamkamer plek hebben. Daar willen ze geen bezoekers bij. Ook daar nog even op wachten voor dat mooie gebied ook weer open gaat.

Rode Kelkzwam

Het is altijd weer zoeken in het bos naar paddenstoelen, mos soorten en plantjes, maar in dit jaargetij ook naar bomen die hun nieuwe aangroei laten zien, zoals de Gewone vlier.

In ieder geval weer nieuwe ideeën opgedaan, voor de volgende keer. Hopelijk is de grond dan weer wat droger en zijn de werkzaamheden in het bos klaar.

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »