Katwilg
Lepelaarsplassen
Lepelaarsplassen

Hof van Eden

Wat er vanuit de Lepelaarhut (aan het eind van dit pad) te zien is, kan nog het beste omschreven worden als de Hof van Eden voor natuurliefhebbers. Een uitgestrekte watervlakte omzoomd door wilgen en riet, waarop honderden watervogels liggen te dobberen, zich onbespied wanend door de mens.

Dit is de begintekst wat op een bord staat aan het begin van het Trekvogelpad. Dat beloofd wat.

Lepelaarsplassen bord
Gewone haarmuts

Hoge waterstand

Het heeft de laatste tijd behoorlijk geregend en dat kun je wel zien aan de hoge waterstand. Als je richting de Lepelaarhut loopt ligt links daarvan een smal strookje water met kleine vennetjes. Hier is het water ook behoorlijk gestegen waardoor hele stukken bos onderwater staat. Met het voorjaars zonnetje er boven op is het een prachtig gezicht. Op sommige plekken bereikt het water ook het pad, dus uitkijken.

Zoekplaatje

Groot dooiermos
Gesnaveld klauwtjesmos

In dit stukje bos zijn veel oude bomen die vol met korstmossen zitten. Het is soms wel een zoekplaatje maar als je even de rust neemt om er wat langer naar te kijken dan zie je de verschillende soorten. O.a. Gewone haarmuts, Groot dooiermos en Gesnaveld klauwtjemos met sporenkapsel.

Voorjaarsknoppen

Gewone vlier
Katwilg
Madeliefje

Paddenstoelen zijn er wel maar nog niet zoveel als in het najaar. Bij een paar bomen toch ook Echte tonderzwammen zien zitten. Samen met Elfenbankjes zijn deze wel het hele jaar door te vinden. In het grasland naast het pad waren ook nog Madeliefjes te vinden. Deze kun je het hele jaar tegen komen als de temperatuur maar niet onder nul komt.

Als je goed kijkt in de bomen langs het Trekvogelpad zie je dat de eerste voorjaarsknoppen er al aan komen. In de Katwilg komen de mooie witte donzige Wilgenkatjes. Bij de Vlier komen de jonge scheuten uit de takjes zetten. Een beetje warmte van de zon laat de natuur weer bloeien.

Gewoon elfenbankje
Echte tonderzwam

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »