Houtknotszwam - Xylaria polymorpha-2592

Oostrandpark in Almere-Buiten

Afgelopen week weer lekker op mijn knieën door het bos gegaan, niet zover vanwaar ik woon. Het Oostrandpark in Almere-Buiten.
Een bos/park met veel fiets en wandelpaden. Deze keer ben ik het gedeelte geweest langs de Fluitweg, tussen de Hanzeweg, Pirellipad en Maurice Garinpad.
In dit gedeelte van het Oostrandpark in Almere-Buiten zie je wel veel dezelfde bomen. Er liggen wel veel dode stronken waar dan weer veel paddenstoelen of schimmels te vinden zijn. Het is soms even zoeken. Het is altijd weer leuk als je dan toch wat vind zoals door de kleur van een Rode Kelkzwam. De vel rode kleur tussen de dode bladeren, als je een beetje oplet kun je ze niet missen.
Bij omgevallen bomen kijk ik altijd eerst naar de stronk daar zitten ook vaak kleine paddenstoelen verscholen. Of bomen die al een tijdje ergens liggen met een dikke laag mos eroverheen. Daar kunnen kleine en soms hele dunne paddenstoelen opzitten.

Obsidentify

Deze keer kwam ik een al wat oudere stronk of boomstam tegen waar allemaal kleine zwarte knikkertjes opzaten. Obsidentify
Volgens de App van Waarnemingen.nl Obsidentify zouden dat Lentetepelkogeltje kunnen zijn. De app identificeert een rijke verscheidenheid aan flora en fauna in Nederland en België. Biedt wetenswaardigheden over deze soorten, en stelt je in staat om je foto gemakkelijk als natuurwaarneming op te slaan en te delen met andere natuurliefhebbers op Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org.
Sinds kort maak ook ik van deze app gebruik, zo weet ik later als ik weer thuis ben wat de naam van de paddenstoel is. Jammer het lukt niet altijd om de juiste naam te verkrijgen maar daar zijn de boeken en internet dan weer goed voor. Zo ook de Facebook groepen die de foto’s van hun gevonden paddenstoelen tonen, en soms ook helpen met de juiste benaming van de paddenstoel.Eerder verschenen pagina’s van
‘Op mijn knieën door het bos’ ,

Door Wijbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »